Kopen of huren?

In het verleden heb ik Hääggen-breit.350 maal 169zowel Nederlanders als ook britten geadviseerd bij de aankoop van een tweede woning. Daarbij heb ik gewezen op de diverse kosten, verbonden aan een tweede woning in Zwitserland, en ook op “het gedoe” dat de jaarlijkse belastingopgave in Zwitserland met zich bracht. Aan de wens naar een eigen vakantiewoning deed dat in de meeste gevallen niet af.

Het verlangen naar een tweede woning in het buitenland is zonder meer begrijpelijk. Het spreekt natuurlijk aan: zelf te kunnen bepalen hoe je woning is ingericht. U kunt zich al deze wensen probleemloos indenken: prettige verlichting, goede bedden en dito matrassen, gezellige meubels. Nooit meer een vakantie temidden van de afgedankte meubeltjes van oma.

In zoverre is daar niets tegen in te brengen. Het is fijn om naar je vakantiewoning te kunnen gaan wanneer je dat maar wilt en om daar de “eigen spullen” gereed te vinden. Zelfs voor een langer weekend? Ook dat is vaak doenlijk.

Interessant is, om de feiten compleet te maken, de omstandigheid dat een verblijf in een gehuurde vakantiewoning gedurende zes maanden per jaar mogelijk is voor hetzelfde bedrag dat jaarlijks voor de eigen woning moet worden betaald.

Kun je een droom zo reeel benaderen? Anders gezegd, verliest het bezit van een eigen vakantiewoning aan attraktiviteit wanneer er financiele offers voor moeten worden gebracht? Of is het zo als met andere dingen ook: de droom van vrijheid is zo veel meer waard dan geld.

Mogelijk zijn onder u lezers die in het bezit zijn van een vakantiewoning in Zwitserland. Mag ik u vragen: kon uw droom verwezenlijkt worden? Ik hoop het.

 

 

This entry was posted in Onroerend goed, Tweede woning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply